Wat ik vind van Youtubers

...Want mijn mening is zó belangrijk. Not really.  Maar toch lijkt 't me een strak plan (of misschien ook niet) om eens mijn mening te v...

...Want mijn mening is zó belangrijk. Not really. Maar toch lijkt 't me een strak plan (of misschien ook niet) om eens mijn mening te verkondigen over de Youtube-community, want ik vind er wat van hoor. Rant-mode: on.

Ik doe zelf niet aan Youtube. Ik zou het op zich misschien wel een klein beetje willen proberen (ooit), omdat je er zo lekker creatief mee kan zijn en het me tof lijkt om een klein publiek te hebben dat vast mijn video's kijkt. De video's zouden dan gaan over de Italiaanse taal, Italiaanse dingen, everything Italian (lekker verrassend weer, Romana). Stiekem heb ik het al tig keer helemaal uitgedacht, en het lijkt me oprecht leuk om te doen, maar toch doe ik het niet. Ik vind namelijk iets van Youtubers, niet van allemaal hoor, maar sommigen kan ik onderhand wel uitkotsen.Met Youtube video's maken is absoluut niks mis. Zoals ik al zei: je kunt er creatief mee zijn, je kunt in je video's zeggen wat je wil en als je goed bent, kun je er zelfs een beetje (of absurd veel) geld mee verdienen. Helemaal prima. En je hebt natuurlijk ook verschillende Youtubers; zij die interessante video's maken, die ziek goede edit skills hebben, goede content leveren, een boeiende persoonlijkheid hebben, maar as far as I now, weinig erkenning krijgen. En de zogeheten vloggers, die dagelijks hun leven filmen en hiervan saaie (want dat zijn ze soms echt) vlogs maken met basic edit werk, dit online gooien met een lekkere clickbait titel en hiermee vervolgens bakken met geld verdienen. Het zit me een beetje dwars. Ik ben ergens ook gewoon stikjaloers hoor, want op zo'n makkelijke manier geld verdienen lijkt me onwijs chill. Makkelijk, ja, want hoewel meerdere vloggers al geklaagd hebben over dat het vloggen zo ongelooofelijk zwaar is, lijkt me dus een piece of cake. Helaas is mijn leven niet zo geweldig boeiend en heb ik the guts niet om te gaan vloggen. En niet te vergeten vind ik vloggers dus een beetje stom.

Maar goed, eerst was het de bloggerswereld, en nu is de Youtube-community booming. Zo booming, dat meerdere bloggers zichzelf al hebben omgedoopt tot vloggers, hun blog links laten liggen omdat daar toch niks meer mee te verdienen valt en nu véél geld verdienen met hun video's. Dit, door middel van advertenties, sponsoren, samenwerkingen en sneaky sluikreclame voor bedrijven, personen en producten. Onlangs is er een regel gekomen dat sluikreclame verboden is, maar alsnog zijn de grootste Youtubers in staat om véél invloed te hebben op al hun (jonge) kijkers. Want alles wat ze doen, aanhebben en zeggen wordt opgepikt door hun publiek. Gelukkig weten ze dit en kunnen ze er vaak ook niks aan doen (want naast dat het Youtubers zijn die teveel verdienen voor wat ze doen, zijn het ook gewoon mensen). En als Mascha (van Beautygloss) haar lippen wil laten opspuiten en botox in haar hoofd wil gooien, moet ze dat lekker doen. Botox en lipfillers zijn redelijk normaal, zoveel mensen doen het. Maar als opeens veel Youtubers dit gaan doen, wordt het door alle jonge kijkers misschien gezien als te normaal en dan denkt zo'n 12-jarige kijker na het kijken van de vlog van Mascha, Monica Geuze of Manon Tilstra misschien wel: ''Oh, als ik [een veel te jonge leeftijd] ben, ga ik ook botox in m'n hoofd laten spuiten want [fave vlogger van het arme kind] doet het ook!!!'' Niet heel geweldig, naar mijn mening. In plaats van zich zelf onnodig te willen perfectioneren en dit filmen, zouden de invloedrijke Youtubers het misschien wat meer moeten hebben over goed zijn zoals je bent. Of zo.

En dat sommige Youtubers soms écht teveel geld verdienen, is af en toe heel duidelijk. Dat vlogger Teske bij Starbucks twee drankjes koopt ''omdat ze niet wist wat ze moest kiezen'' en dat vlogger Jiami bijna elke week een nieuwe shoplog online zet, laat maar zien dat sommige Youtubers gewoon niet meer weten wat ze met hun geld aanmoeten. Teske heeft trouwens ook een heel leuke serie (ahum) genaamd Proefwerk, waarbij ze elke week weet ik niet hoeveel geld uitgeeft aan eten, in het filmpje van elk product één hap neemt en de rest deelt met haar vriend. Zegt ze. Want de hoeveelheid eten die ze voor elk filmpje koopt is soms echt belachelijk (met andere woorden: hoe ga je dat allemaal met z'n tweeën kunnen opeten?). En lekker reclame maken voor (vaak) ongezond eten. Great.

Conclusie: het irriteert me best een heel klein beetje dat de grote Youtubers van Nederland zoveel geld verdienen met zoiets simpels als vloggen. Begrijpelijk is het wel, want to be very very honest, soms kijk zelfs ik ernaar (al klik ik het negen van de tien keer na enkele minuten wel weer weg). Sommige Youtubers vind ik daarentegen wel gewoon leuk hoor (Diana, bijvoorbeeld, en Serena). Maar als ik heel eerlijk moet zijn, hoop ik een klein beetje dat de Youtubewereld, net zoals de blogwereld, ooit een beetje uitsterft. En dan ben ik heel benieuwd wat al die (soms zelfs diploma-loze) vloggers dán gaan doen.

Rant-mode: off. X.

Side note: het is niet zo dat ik haatreacties plaats onder video's of mijn mening openlijk verkondig op mijn sociale media. Above all zijn het natuurlijk ook gewoon (vast hele lieve) mensen die doen wat ze leuk vinden en natuurlijk respecteer ik dat (en eigenlijk support ik het ook maar al te graag). Alleen het feit dat er zoveel geld en publiciteit naartoe gaat vind ik jammer. That's all. 😊

You Might Also Like

6 reacties

 1. Jammer dat je in dit hele stuk geen punt maakt. Je geeft zelf aan dat je jaloers bent, schrijf dan niet zo'n zuur stuk en ga uitzoeken wat zij goed doen zodat je daar misschien iets van kunt leren.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Het feit dat Youtube één grote bussiness is geworden is voor de mensen die Youtube doen alleen maar mooi. En natuurlijk zou ik ook graag zoveel willen verdienen (niet perse met een baan als vloggen). Verder ben ik helemaal niet jaloers op welke vlogger dan ook, en vind ik het gek (maar ergens ook heel cool natuurlijk) dat er zoveel geld mee verdiend kan worden met zoiets simpels (vergeleken met bijna elke andere fulltime baan waar mensen voor geleerd hebben). Dat is mijn punt en enkel mijn mening. Verder hoeft geen enkele Youtuber mij wat te leren.

   Thanks voor je reactie verder!

   Delete
 2. Het enige waar ik echt moeite mee heb bij vloggers is het feit dat het niet meer 'the girl next door' is. Dat was in eerste instantie zo leuk aan vloggen, dat je het leven zag van iemand waar je je heel goed mee kon identificeren en die in principe gewoon een vriendin van je had kunnen zijn. Juist door het succes van vloggen (en dus de persreisjes, toegestuurde spullen en prima salarissen) gaat dat er volledig af. Dat interviews, fotoshoots, samenwerkingen met bedrijven, meetings et cetera deel uitmaken van hun werk (naast editten) in plaats van de hele dag op kantoor zitten stoort me daarbij niet eens zo erg, maar wel dat het grootste gedeelte bijvoorbeeld vaker eten afhaalt of ergens gaat eten dan zelf kookt. Ik vind het leuk om naar te kijken (het maakt je leven een stuk leuker en meer shareable) maar voor mij is dat financieel gewoon niet effectief. Dat vloggers zoveel kleding opgestuurd krijgen gun ik ze ook van harte, maar dat ze elke week wel iets nieuws in hun kast hebben liggen of voor een event een jurk van €700 mogen lenen maakt dat ik me minder met ze kan identificeren en dat vloggen in dat opzicht z'n eerste betekenis voor mij heeft verloren. Het zijn geen Teskes meer die op school doodnormaal zijn maar in hun vrije tijd een passie voor YouTube hebben, vloggen zit nu gewoon op een ander niveau en dat zie je ook in de leefstijlen die die vloggers erop nahouden. Dat vind ik voor alle vloggers die er nu een leuk bestaan mee op kunnen bouwen heel leuk, ik gun het ze en ik ben ook niet per se jaloers - ik denk dat vloggers die het goed doen daar namelijk ook echt wel voor gewerkt hebben en dat je dat ook in elk geval zou moeten proberen als je dat zelf ook wil. Fet is zeker dat vloggen anders is geworden door de hele (lucratieve) wereld eromheen, en van snapking-ish kanalen die het puur voor de views en het geld doen word ik ook misselijk, maar verder denk ik dat je het vloggers slecht kwalijk kan nemen dat ze gaan leven naar hun nieuwe standaarden - of je het er nu mee eens bent of niet.

  (Als je trouwens - om even op het financiële aspect te blijven hangen - vlogs wil kijken van iemand die al rijk was voor YouTube en ontzettend niet-commercieel is, onwijs veel werk in zijn video's stopt, hard werkt (ook al lijkt het soms niet zo) en zijn geld absoluut niet voor lief neemt kan ik je Jon Olsson aanraden. Die laat een heel ander licht op vloggen schijnen, naar mijn mening.)

  ReplyDelete
 3. Ik ben natuurlijk soooo last generation...maar wat ik heel erg storend vind is dat ik sommigen hoor zeggen dat ze er echt keihard voor moeten werken hoor voor dat belachelijk vele geld dat sommigen verdienen. Flikker toch lekker op met dat 'hard werken'...iemand die elke dag om 6 uur op moet staan om vervolgens 8 uur lang achter een lopende band dezelfde handeling te doen, dag in dag uit, dat is pas hard werken en verdient bij lange na niet wat sommigen van deze vloggers verdienen. Als je je geld kunt verdienen met je passie dan kan het toch nooit voelen als 'hard'werken. Kom er gewoon lekker eerlijk voor uit dat je geld als water verdient en de mooiste spullen krijgt en reizen maakt met iets wat relatief makkelijk is en waarvoor je geen echt bijzonder zeldzaam talent hoeft te hebben.

  ReplyDelete