Tips voor het leren van een nieuwe taal

1001 ideeën en zo weinig tijd, thanks to school. Gelukkig kan ik mijn tussenuren wel altijd bloggend op school spenderen, omdat ik nooit zov...

1001 ideeën en zo weinig tijd, thanks to school. Gelukkig kan ik mijn tussenuren wel altijd bloggend op school spenderen, omdat ik nooit zoveel werk moet afmaken of inhalen. Anyway, veel van mijn vaste lezers weten vast wel dat ik een zwak heb voor de Italiaanse taal en dat ik de taal aan het leren ben. Het leren van een taal is hartstikke leuk, staat goed op je cv en komt goed van pas als je op vakantie gaat naar een land waar de taal gesproken wordt. Stel nou dat jij ook een taal wilt gaan leren of al begonnen bent, lees dan vooral verder! In dit artikel geef ik je zeven tips voor als je een taal wilt gaan leren of niet zo goed weet hoe je nou verder moet.

Apps
Voor je telefoon kun je verschillende apps downloaden die jou kunnen helpen bij het leren van je favoriete taal. Zelf gebruik ik al een hele lange tijd DuoLingo en sinds een tijdje Busuu. Met DuoLingo maak je steeds kleine oefeningen die gaan over een bepaald onderwerp of een stuk grammatica. Soms krijg je extra uitleg over een stukje grammatica (wat heel fijn is als je bijvoorbeeld, net zoals ik, altijd graag wilt weten waarom iets is zoals het is) en als je een oefening goed afrond, krijg je punten. Je hebt de optie om in te stellen dat je elke dag een bepaald aantal punten moet behalen. Dit is handig om ervoor te zorgen dat je elke dag een beetje met de taal bezig bent.

Busuu werkt ongeveer hetzelfde als DuoLingo, maar met Busuu oefen je ook met dialogen en je kunt een 'writing assignment' maken. Hierbij moet je een stukje schrijven in bijvoorbeeld het Italiaans en dan kun je het laten beoordelen door native speakers. Super handig!

Busuu, de schrijfopdracht (en de beoordeling! :))

Boeken
Je hebt talloze (studie)boeken die je kunt gebruiken bij het leren van een taal. Misschien geeft dit idee je een beetje een schools gevoel, maar er zijn allerlei verschillende boeken en veel daarvan zijn alles behalve saai of schools. Een voorbeeld is de [taal] voor Dummies-serie. Deze boeken heb je voor onwijs veel onderwerpen. Bedenk het en het is er. Je hebt ze dus ook voor talen en zo heb ik de Italiaans voor Dummies pocketeditie. Er is ook een grote versie, maar die van mij is heel handig mee te nemen op reis en die stop ik dan ook in m'n koffer als ik naar Italië ga. Er staat veel in over uitspraak regels en basisgrammatica, maar ook veel over het land zelf. Ik ga ervan uit dat dit bij elke [taal] voor Dummies zo is, dus de Dummies-serie raad ik zeker aan als je net begint met het leren van een taal. Mijn Italiaans voor Dummies pocketeditie kost €8,75.

Toen ik mijn Italiaans voor Dummies kocht, viel mijn oog ook op een groter (en veel duurder) boek, namelijk 'Italiaans voor zelfstudie'. De naam zegt het al, het is een studieboek voor het leren van Italiaans. Dit boek kreeg ik uiteindelijk van mijn opa en oma voor mijn 17e verjaardag en daar ben ik nu nog steeds heel blij mee, want het boek is echt super. Het boek bestaat uit 20 hoofdstukken, heel veel handige oefeningen, bevat een grammatica overzicht achterin het boek en twee CD's waarop de dialogen te horen staan die je in het boek kunt (mee)lezen. Dit boek voelt wel wat schoolser aan, maar de bladzijdes zijn voorzien van leuke afbeeldingen en hier en daar lees je een leuk feitje over de (in mijn geval) Italiaanse taal of het land zelf. 

Luister muziek!
Het luisteren van muziek in een andere taal kan heel handig zijn en laat je kennis maken met nieuwe muziek. En hoe tof is het als je weet waar die - om maar een voorbeeld te noemen - ene Franse artiest over zingt?! Bovendien is het luisteren van muziek in de taal die je wilt leren, ook heel goed voor je uitspraak. Disney liedjes zijn te beluisteren in bijna elke taal. Gewoon even op Youtube opzoeken. Ook leuk zijn de multilanguage versies!

Het internet
Het internet staat vol met van alles en nog wat en is daarom ook erg handig bij het leren van een nieuwe taal. Niet alleen kun je via Google Vertalen vertalingen en betekenissen opzoeken, maar er zijn ook veel sites die je leren over de grammatica, woordvolgorde en de uitspraak van een taal. Zo is er voor Italiaans bijvoorbeeld BuonItaliaans, voor Spaans is er ESpaans en voor Noors(!) is er GodtNoors. Maar naast deze drie sites zijn er nog veel meer sites te vinden voor nog veel meer andere talen. Google is your best friend!
Vraag hulp aan mensen
Misschien ken je wel iemand uit jouw omgeving die te taal leert of misschien al spreekt! De reden dat ik Italiaans wil kunnen spreken is onder andere omdat ik deels Italiaans ben en dus ook familie heb die Italiaans spreekt. Mijn voordeel hierbij is dat ik een opa heb die vloeiend Italiaans spreekt en mij dus kan helpen. Trouwens, sinds mijn opa weet dat ik Italiaans aan het leren ben, noemt hij me bij elke begroeting 'Bella', 'Stupenda' of 'Bellissima' (= alledrie iets van 'schoonheid' of 'mooierd') en mijn opa en oma sturen me regelmatig mailtjes in het Italiaans. Heel leuk en lief. :)

Zoek online naar native speakers
Als je nou niemand in je omgeving hebt die dezelfde taal leert of spreekt, dan kun je via het internet opzoek gaan naar mensen die de taal wel spreken. Een handige site hiervoor is Interpals. Deze website doet aan 'language exchange', wat inhoudt dat je dus iemand kunt helpen die jouw taal wilt spreken, als diegene dan zijn taal aan jouw leert. Heel leuk en heel handig. Bovendien maak je er vrienden mee en wat is er nou leuker dan gesprekken voeren in de taal die jij leert met mensen die de taal vloeiend spreken?


Films en Youtube
Wat je ook kunt doen is het kijken van films uit het land van de taal die je leert. Hierbij kun je Nederlandse of Engelse ondertiteling instellen, zodat je de film nog wel gewoon kunt volgen, mocht je nog niet zo advanced zijn. Je kunt ook Engelstalige of misschien met Nederlandstalige films kijken met de ondertiteling in een andere taal.

Youtube kan je ook helpen bij het leren van een nieuwe taal. Niet alleen vind je er muziek uit elk land op de wereld, er zijn genoeg mensen die dezelfde taal leren als jij en hierover vertellen, tips geven en zelfs dingen uitleggen. Super handig!

Dit waren mijn zeven tips voor het leren van een nieuwe taal. Mocht je ook een taal aan het leren zijn, please, let me know! En hopelijk heb je wat aan mijn tips.

A presto e mille baci ,

Romana

You Might Also Like

1 reacties

 1. Ciao bellissima
  Alweer een leuk verhaal, maar...niet alleen leuk ook goed geschreven.
  Wel aardig dat jouw opa & oma helpen bij het leren van de Italiaanse taal.
  Wellicht kunnen zij je helpen met duits of frans!!!! Ook leuk.....!!!!★☆☆
  Uiteindelijk moet een wereld journaliste veel talen kennen....denk ik!!!!!!!
  Hoe dan ook.....bravissima Romana, ga zo door en geniet van het leven.
  Un abbraccio affettuoso♡♥♡


  ReplyDelete