What to do als je onzeker bent.

Iedereen is (wel eens) onzeker, ik ook. Ik ben vooral de laatste tijd erg onzeker over hoe mensen over mij denken, zelfs vriendinnen. Onzeke...

Iedereen is (wel eens) onzeker, ik ook. Ik ben vooral de laatste tijd erg onzeker over hoe mensen over mij denken, zelfs vriendinnen. Onzekerheid is niet leuk, dus wil je er graag vanaf zijn. Het is alleen erg moeilijk om er iets aan te doen, aangezien je er vaak lastig vanaf komt. Omdat ik weet hoe super vervelend het is om onzeker te zijn, wil ik graag een artikel over onzekerheid schrijven, en nog belangrijker, hoe je er van af komt.
Onzekerheid, wat is het?
Waarschijnlijk weet iedereen wel wat onzekerheid is. Ik zelf wordt vaak tegen gehouden door m'n onzekerheid om dingen te zeggen of te doen. Dit komt vaak bij onzekerheid voor. Ook kunnen negatieve gedachtes een grote rol spelen bij onzekerheid. Je kunt je verdrietig voelen door je onzekerheid, of je kunt jezelf wegcijferen en jezelf niet meer belangrijk vinden. Je twijfelt aan jezelf of aan hetgeen waar je onzeker over bent.

Hoe wordt je onzeker?
Onzeker wordt je niet zomaar. Vaak wordt je onzeker doordat er iets naars is gebeurd, of omdat iemand iets naars tegen je heeft gezegd. Als iemand bijvoorbeeld vaak tegen je zegt dat je stem raar klinkt, of zegt dat je dik bent, ga je dat vanzelf geloven en wordt je er onzeker over. Bepaalde gebeurtenissen hebben invloed over hoe je over jezelf of over andere dingen gaat denken. Daar kun je ook onzeker van worden.


Kun je van onzekerheid afkomen?
Onzekerheid is een lastig iets om vanaf te komen, daar heb ik ervaring mee. Onzekerheid is een soort van een deel van je leven geworden, dus ervan af komen is zeker niet makkelijk. Als eerst moet het je maar lukken om de negatieve gedachtes kwijt te raken. (En niet meer in de bullsh*t geloven die andere je hebben aangepraat.) Het probleem bij mij is dat ik graag in één keer van mijn onzekerheid af wil komen, helaas is dit bijna niet mogelijk. Van een onzekerheid afkomen kost veel tijd, en in je eentje kom je er waarschijnlijk niet. Het is handig om je ouders over je onzekerheid te vertellen, en hoe het komt. Als je niet weet waarom je onzeker bent, is het handig om dat eerst uit te zoeken. Je kunt, als je heel erg onzeker bent, hulp van een psycholoog vragen, of praten met een maatschappelijk werk(st)er op school. Ik moet (soms) ook met onzekerheid dealen en ik heb daarom natuurlijk wat tips verzameld om minder onzeker te worden/zijn.

1) Schrijf op waarom je onzeker bent, en daarbij 'oplossingen' om te zorgen dat je die onzekerheid kunt beaten. Sowieso is van je afschrijven een heel goed iets om van je onzekerheid af te komen, maar ook om andere dingen zoals stress te vergeten.

2) Praten helpt ook altijd heel goed, je hart luchten is altijd fijn. Zorg wel dat je met iemand praat die je helemaal vertrouwd, want iemand waarvan je dat niet doet, kan jou onzekerheid op een verkeerde manier gaan gebruiken.

3)  Als je je onzeker voelt, en daardoor niet zo goed, is het fijn om vrolijke muziek te luisteren. Muziek waar je goed op kunt dansen, of een liedje waar ik mooie of goede herinnneringen aan heb, werken bij mij altijd heel opvrolijkend.

4) Wat je ook kunt doen is alle goede eigenschappen, goede dingen en dingen waar je geluk mee hebt op schrijven. Je kunt natuurlijk ook opschrijven wat je mooi aan jezelf vind, iedereen heeft wel iets moois. Het is heel belangrijk dat je niet bij elk punt denkt 'Maar...', bijvoorbeeld: Ik heb mooie ogen, maar ze zijn wel een beetje klein. Leer om in dit geval gewoon op te kunnen schrijven: Ik heb mooie ogen. Klaar. Jij hebt mooie ogen. :)

5) Zoek mooie quotes op die jou inspireren en schrijf ze op een plek waar je ze vaak zal zien. Ik heb een paar mooie en inpirerende quotes op mijn deur geschreven, dus elke keer als ik mijn kamer verlaat, zie ik de quotes. En aangezien je als je vaak iets (negatiefs) ziet of hoort, het gaat geloven, (Onzekerheid!) geloof ik dat dat ook zo is met positieve dingen.

Dit waren een aantal van mijn tips. Nogmaals, een onzekerheid is heel lastig te verslaan, en voor professionele hulp is het beter om een psycholoog of je mentor raad te plegen. Helaas moet ik zelf ook met onzekerheid dealen en daarom heb ik dit artikel geschreven zodat ik mijn tips met jullie kan delen. Ben jij ergens onzeker over?
Trouwens, voor een opvrolijkend artikel kun je hier klikken!Bron(nen): LeoKrans || Afbeelding(en): WeHeartIt

You Might Also Like

2 reacties

 1. Handige tips! Ik heb ook een paar inspirerende quotes in mn kamer. :)
  xoxo Lana

  ReplyDelete
 2. Onzekerheid is inderdaad iets waar je niet gemakkelijk vanaf komt..

  Bedankt voor je follow meid, ik volg je terug op GFC!

  Kusjes uit Amsterdam

  http://juicyconfashions.blogspot.com

  ReplyDelete