Afkickkliniek voor internet en social media?

Dit artikel is tot stand gekomen door deels een super inspirerend filmpje/verhaal/mega gedicht en deels door mijn eigen kritiek en dilemma&#...

Dit artikel is tot stand gekomen door deels een super inspirerend filmpje/verhaal/mega gedicht en deels door mijn eigen kritiek en dilemma's. Ik heb een heleboel positieve meningen over het internet, maar ook een boel negatieve meningen, die ik graag met jullie zou willen delen. Het internet is daarbij zo ontzettend groot dat je niet eens meer om die meningen heen kunt. Vandaag wil ik het graag hebben over datgene wat ons leven toch voor zo'n groot deel beïnvloedt: het internet.




  What would you do without? is de eerste vraag die mij me opkwam toen ik dit onderwerp koos als artikel voor mijn blog. (natuurlijk wel in het Nederlands, maar in het Engels klinkt het leuker.) Ikzelf kan het antwoord op de vraag niet bedenken. Natuurlijk komt dit omdat ik me niets anders kan voorstellen, ik ben opgegroeid met het internet. Een ouder iemand zou misschien prima zonder het internet kunnen leven, omdat diegene ook in een tijd heeft geleefd waarbij er geen internet bestond. Mijn ouders bijvoorbeeld, zij hebben hun hele jeugd zonder internet moeten doen. Maar was hun jeugd minder leuk dan dat die nu zou zijn? Volgens mij niet. (lees: nee!) 

Ik vraag me weleens af wat er zou gebeuren als we met z'n allen opeens helemaal geen internet meer zouden hebben. Ik denk dat we allemaal massaal in de stress zouden schieten. Ergens niet zo gek, want het internet is enorm belangrijk in het bedrijfsleven en om sociale contacten te kunnen onderhouden. Maar vooral om de laatst genoemde reden maakt 't het ook een beetje triest. Hebben allemaal echt zo hard het internet nodig? Of zijn we er gewoon zo verslaafd aan omdat het er gewoon is? Ik denk dat het een combinatie van beiden is. We zijn er verslaafd aan omdat het bestaat en daarom hebben we het nodig. 

Eigenlijk is het niet zo gek dat we zo verslaafd zijn aan internet en social media, want het geeft natuurlijk heel veel mogelijkheden. Je kunt veel sneller bij informatie, je kunt razendsnel nieuwe dingen opzoeken, je kunt makkelijk nieuwe mensen ontmoeten en je kunt op handige en leuke manieren contact onderhouden met je vrienden. Correctie: "vrienden" tussen haakjes, want hoeveel van bijvoorbeeld je Facebook vrienden ken je nou eigenlijk echt? Ikzelf durf te zeggen dat ik bijna meer dan de helft van de mensen die ik op Facebook heb niet persoonlijk ken en ik weet dat ik daar niet de enige in ben. Maar waarom zijn we dan met z'n allen zo hard bezig om al die zogenaamde vrienden te pleasen en om te laten zien dat we zo'n leuk leven hebben, terwijl we toch de helft niet echt kennen? We zitten zo raar in elkaar. Waarom doden we de tijd met het lezen op Facebook dat het buurmeisje van je beste vriendin "wel een erg leuk etentje heeft gehad" met die en die en waarom vinden we het interessant om te zien wat je klasgenoot, waar je normaal nooit mee praat, heeft gegeten voor ontbijt, op Instagram? En waarom moeten we zo nodig delen dat onze hond is overleden of dat we vier chocoladerepen hebben ingeslagen voor de helft van de prijs (#foodporn #instafood #chocolate)? Who cares?! 

Al deze bovenstaande vragen en voorbeelden zijn voortgekomen uit een onwijs goed en inspirerend filmpje wat ik laatst heb gezien. Ik zal 'm hieronder posten! 

Look up

Dit filmpje vat in één fantastisch goed gedicht samen hoe de wereld van tegenwoordig eigenlijk in elkaar zit, wat betreft het internet en sociale media. Het gaat dankzij het internet tegenwoordig zo erg om 'selfimage' en iedereen maakt zich druk om hoe die op het internet overkomt. Niet bewust, dan wel onbewust. Ik weet dat ik hier zelf ook aan mee doe, maar eigenlijk gaat het allemaal vanzelf. Het begint al bij het instellen van je header op Twitter. Kies je voor het logo van je favoriete artiest of band, of kies je een foto waar je met bijna heel je familie opstaat. Zo'n header zegt al heel wat over hoe je jezelf ziet en hoe je wilt dat andere je zien. Hetzelfde geld voor profielfoto's, onderschriften bij foto's, statusupdates en alle andere dingen. Het is natuurlijk leuk, duidelijk maken aan de wereld wie je bent, op zo'n leuke manier als mogelijk is op het internet. Maar is het de hele wereld? Bij lange na niet. De wereld is om je heen, je leeft er in. Denk er is aan wie of wat je allemaal mis loopt door heel de tijd je ogen op je telefoon gericht te houden als je over straat loopt. Net zoals in het filmpje zou dit net zo goed je toekomstige echtgenoot/echtgenote kunnen zijn. Dat geeft je iets om over na te denken, niet waar? En daarbij, wat schiet je er eigenlijk mee op om te laten weten een al je ''vrienden'' op 't internet dat je die en die muziek hebt geluisterd en dat je daar je kleding koopt? Minstens een kwart van die mensen zie je toch nooit, of maar heel weinig.


Mijn vader zegt vaak precies hetzelfde als wat de boodschap van dit filmpje is: ''Ga eens weg van die computer of leg je telefoon nou eens weg. De wereld is niet online, maar om je heen. Ga naar buiten, maak dingen mee en post ze een keertje daarna niet gelijk op Facebook/Twitter/Instagram, etc.

Ik lijk het soms te vergeten en ben dus echt zwaar verslaafd aan social media en internet. Eigenlijk vind ik dit heel erg, want - naast dat ik niet de enige ben - heb ik soms het gevoel dat ik mijn leven aan het vergooien ben (of in ieder geval mijn tijd aan het verspillen ben) door zoveel met het internet bezig te zijn. Maar toch, praten met mensen via internet is zoveel makkelijker, het is ergens zo leuk om aan je selfimage te werken via sociale media (tenminste, dat vind ik best leuk ofzo, haha) en het internet biedt zoveel mogelijkheden en is zo veilig. Ik ben dus verslaafd. Net zoals zoveel andere mensen op de wereld. Sommige mensen dan misschien wel in mindere maten, maar we zijn toch altijd bezig met onze computer/laptop/tablet, dan wel met onze telefoon. Als dit allemaal eigenlijk zo zonde en vreemd is, waarom bestaan er dan geen afkickklinieken ofzo? Natuurlijk is dit een beetje ondenkbaar, omdat - naast dat je de halve wereldbevolking dan in zo'n kliniek moest stoppen ;) - het is veel mensen hun ogen ook helemaal niet zo erg is, al dat internet en social media. Het is uiteindelijk toch belangrijk voor de wereld waarin we leven. Het heeft zo'n grote invloed dat verslavingen of 'overmatig' gebruik niet eens meer belangrijk is of opvalt. Weer iets om over na te denken...

Maar hier stop ik. Ik zit namelijk al over de 1000 woorden heen en ik vind dat ik wel genoeg heb geschreven over het internet, waar ik nu natuurlijk ook weer gebruik van maak. Als je er maar lang genoeg over nadenkt, worden sommige dingen gewoon een beetje raar en in mijn geval ontstaan er dan zulke artikelen. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen. Wat vind jij van het internet, sociale media en de invloed die het op ons heeft? 





Afbeelding(en): WeHeartIt

You Might Also Like

3 reacties

  1. Haha, ik ben hetzelfde als jij hoor. Ik vind het vervelend om te merken dat ik als ik wakker word of uit school kom per se al mijn feed wil checken, want wat maakt het nou eigenlijk uit als ik wat mis? Maar aan de andere kant vind ik het wel echt leuk, en dat werken aan mijn 'self image' inderdaad ook, haha. Dat vind ik oprecht interessant, maar het gebruik van social media gaat ook bij mij wel eens te ver aan allerlei kanten. Al merk ik wel dat ik er de laatste tijd steeds beter los van kan.

    En dat filmpje kende ik al, een van de weinige 'anti' social media filmpjes dat me werkelijk heeft geraakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. erg mooi geschreven ♥ ik zou het internet niet kunnen missen vanwege het bloggen, maar ik zit niet de hele dagen met mijn telefoon in mijn hand, gelukkig. xx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je hebt het echt prachtig geschreven, zelf ben ik ook wel verslaafd aan social media en het internet, maar stiekem vind ik dat niet erg. Want als er geen internet was geweest zou ik mijn blog niet kunnen hebben en dat is toch wel echt een deel van mijn leven geworden. Ik zohwel eens proberen wat minder op social media te kijken. Maar ja er is zoveel digitaal, zelfs die ouderwetste krant kun je tegenwoordig op internet bekijken (bizar!)

    BeantwoordenVerwijderen