Het beëindigen van vriendschappen

Dit artikel was eigenlijk voor gister gepland, maar mijn laptop was uitgevallen tijdens het schrijven, vandaag komen er dus twee artikelen ...

Dit artikel was eigenlijk voor gister gepland, maar mijn laptop was uitgevallen tijdens het schrijven, vandaag komen er dus twee artikelen online!

Jarenlang waren jullie beste vriendinnen. Jullie waren altijd samen, deden altijd leuke dingen en deelden lief en leed. En toen opeens was het over. Jullie wilden geen vriendinnen meer zijn of het was er gewoon niet meer. Het is jammer, vervelend en heel stom, maar toch bestaat het dat een vriendschap opeens over kan zijn of dat de een het 'nietmeer wilt'. Hoe doe je dat nou, een vriendschap beëindigen?Hoe kan dat nou opeens?
Het kan zijn dat een vriendschap overwaait. Dit gaat meestal heel geleidelijk en eigenlijk merk je er niks van, maar opeens is het over. Jullie spreken niet meer af en bellen op een geven moment ook niet meer. Af en toe kletsen jullie nog wel over koetjes en kalfjes op Facebook, maar dat is na een tijdje ook over. Jullie zijn uit elkaar gegroeid.

Dit bovenstaande kan komen doordat jullie andere interesses hebben gekregen of doordat jullie geen tijd meer hadden voor elkaar. Ik zelf heb dit ook meegemaakt met iemand, zij woonde best ver weg en we zagen elkaar eigenlijk alleen als onze ouders samen iets gingen doen, toch waren we beste vriendinnen. Zij zit een klas hoger dan mij en toen ik in groep 8 zat, zijn we uit elkaar gegroeid. Dit kwam omdat zij, toen ze naar de eerste klas zat, andere interesses kreeg en eigenlijk wat eerder volwassen werd dan ik.

Als je de vriendschap in stand wilt houden kun je het beste weer contact zoeken. Wacht hier alleen niet te lang mee, anders komt het zo onverwachts. De kans is groot dat jou vriendin ook graag weer contact wilt, maar het niet zo goed durft. Je kunt best weer eens een berichtje achterlaten op Facebook of weer eens met elkaar kletsen aan de telefoon. De kans is ook groot dat jullie vriendschap weer opbloeit, want omdat jullie elkaar zo lang niet hebben gesproken, zal er veel gespreksstof zijn en kun je lekker bijkletsen!

Nieuwe vriendinnen
Het kan ook zijn dat jou vriendin nieuwe vriendinnen heeft gemaakt en daardoor jou een beetje 'vergeet'. Je kunt je hierdoor heel verdrietig voelen omdat je je niet goed genoeg voelt voor haar. Als dit gebeurd, spreek dan een keertje met haar af, ga wat leuks doen en leg uit hoe je je over de situatie voelt. Let op: Praat in de 'ik-vorm', dus niet; ''Je laat mij stikken voor andere vriendinnen!'', maar; ''Ik heb het gevoel dat je mij links laat liggen voor jou andere vriendinnen.'' Dit klinkt vaak veel aardiger. Laat haar uitpraten en wordt niet boos als dat dreigt te gebeuren. Blijf rustig en praat het samen uit, dan moet het goed komen.


Als je zelf het gevoel hebt dat je je 'vroegere' vriendinnen laat stikken voor je nieuwe vriendinnen, is het al heel goed dat je zelf al het gevoel hebt dat je iets niet goed doet. Je laat namelijk een of meerdere vriendinnen vallen voor iemand anders. Blijf ook leuke dingen met je 'vroegere' vriendinnen. Wat je ook kunt doen is je 'oude' vriendinnen aan je nieuwe vriendin(nen) voorstellen, dit is altijd een beetje eng; Het is maar de vraag of ze elkaar aardig vinden. Toch is niet geschoten altijd mis en misschien ontstaat er wel een hele leuke vriendengroep!

Ruzie
Ruzie met een vriendin is nooit leuk, hoe erg de ruzie ook is. Soms zijn ruzie's zo erg dat de een (of jullie allebei) zegt dat ze er 'klaar mee is', een einde aan een vriendschap komt opeens heel dichtbij. Blijf in deze situatie rustig en ga niet schreeuwen of boos worden, hier los je niks mee op. Je kunt ruzie beter niet uitpraten via internet, op internet komen dingen vaak anders over dan dat je ze bedoelt. Als je niet naar elkaar toe kunt om te praten omdat de een bijvoorbeeld verder weg woont, communiceer dan via de telefoon. Laat elkaar uitpraten en probeer samen tot een oplossing te komen.
Soms is het ook wel beter om even een 'break' van elkaar te nemen. Soms zitten mensen gewoon teveel op elkaars lip en dat is ook niet goed. Na een tijdje kun je de draad weer oppakken en contact opnemen. Begin tijdens een gesprek niet gelijk weer over de ruzie, vraag hoe het met de ander gaat en probeer het onderwerp 'ruzie' een beetje te vermijden. Als het weer een beetje goed is tussen jullie kun je proberen om de ruzie alsnog uit te praten, mocht je er nog heel erg mee zitten.

Het is te laat...
Het is te laat, jij en jou vriendin zijn geen vriendinnen meer, jullie zijn ex-vriendinnen dus.
Als jullie bij elkaar op school zitten of jullie zien elkaar vaak, kan het heel lastig zijn om echt een punt achter de vriendschap te zetten. Vaak raken jullie toch nog in gesprek of zitten jullie 'met elkaar opgescheept', zeker als jullie dezelfde vriendengroep hebben. Met elkaar een praatje maken of af en toe even kletsen op Facebook is helemaal niet erg of raar, om een praatje te maken hoef je immers geen vriendinnen te zijn. Het feit dat jullie ook weer vriendinnen kunnen worden moet je niet uitsluiten. Je moet dus niet expres gemeen doen of er expres voor zorgen dat jullie nooit meer vriendinnen zullen worden, tenzij je diegene echt heel erg haat, maar die kans is klein.

Als jullie (het geluk hebben) dat jullie elkaar niet meer zovaak zullen zien is het makkelijker om een vriendschap te beëindigen. Helaas is het niet minder vervelend en stom. Het is lastig om een hele goede vriendin te vergeten, hier heb ik jammer genoeg ervaring mee. Een vriendschap beëindigen is ook lastig. Het liefst wil je bijvoorbeeld schreeuwen: ''Ga maar lekker weg, ik heb jou niet nodig!'', dat is begrijpelijk, maar niet erg slim. Zorg dat je samen 100% achter de beëindiging van jullie vriendschap staan en praat dingen volledig uit zodat jullie later niet zitten met een gevoel van: 'Oh, dat had ik nog willen zeggen!'. Sluit de vriendschap goed af. Ga veel dingen doen met andere vriendinnen en voel je niet schuldig of gemeen, jij kunt er niks aan doen dat het zo is gelopen en jullie stonden beiden achter het besluit. Wees ook niet jaloers als je voormalige vriendin heel veel optrekt met een ander meisje, jullie hebben immers samen de vriendschap beëindigd. Zoals ik al zei, ga veel met andere vriendinnen doen en probeer ondanks dat het moeilijk is, niet meer aan je vriendin te denken. Contact zoeken is ook niet nodig, tenzij je echt het gevoel hebt dat het nog goed kan komen, maar pas op dat er niet weer ruzie onstaat. Doe waar jij een goed gevoel bij hebt.

Ik heb dit artikel geschreven omdat ik weet hoe rot het is om een vriendschap te moeten beëindigen en ik wilden jullie graag helpen met dit artikel, mocht je ooit in zo'n situatie komen. Hebben jullie ooit een vriendschap moeten beëindigen?Afbeelding(en): WeHeartIt

You Might Also Like

0 reacties