De discipline om te leren.

Mijn rapport liegt er niet om, mijn cijfers zijn dramatisch slecht. Wat 'n teleurstelling. Ik heb nu de eerste periode in de derde klas,...

Mijn rapport liegt er niet om, mijn cijfers zijn dramatisch slecht. Wat 'n teleurstelling. Ik heb nu de eerste periode in de derde klas, op havo niveau, gehad en deze periode is qua cijfers erg slecht verlopen. Dit komt niet omdat ik te 'dom' ben voor havo-niveau, of om dat ik er geen zin in heb. Ik heb gewoon niet goed genoeg geleerd voor de toetsen. Stom, stom, stom! Natuurlijk ben ik zeker van plan mijn cijfers op te halen, en hoe kan dat dan ook anders door beter te scoren voor de toetsen. En om goed te kunnen scoren voor een toets moet je leren. Leren, leren, leren. Alleen, hoe krijg je discipline om te leren.

Plan, plannen en nog 's plannen.
Plannen is erg belangrijk als je veel huis -en leerwerk hebt. Je krijgt dan een overzichtje van wat je moet leren, en je kunt de taken goed verdelen. Pak een schriftje en schrijf daarin op wat je moet maken, wanneer je het gaat maken, en hoe je het gaat maken. Ga je hulp vragen aan iemand? Vraag aan diegene wanneer die tijd heeft, en schrijf dit ook in het schrift. Zo voorkom je onverwachte problemen, zoals diegene die zegt: ''Sorry, ik heb geen tijd om uitleg te geven of om je te helpen.''

Maak het leuk!
Een kop warme chocolade melk, een koekje, een kussen in je rug en leren maar. Verwen je zelf tijdens het leren, maak het leuk. Jezelf verwennen kan betekenen dat je je favoriete snack neemt tijdens het leren, maar je kunt ook iets plannen waar je naar uit kunt kijken. Zo kun je je verheugen op een afspraak met een vriendin, of je favoriete gaan film kijken als je klaar bent met leren. Je kunt het zien als een soort 'beloning'.

Begin met het makkelijkste.
Je kunt ook denken: 'Laat ik met het moeilijkste vak beginnen, dan ben ik er vanaf'. Dat is zeker waar, maar vaak heb je niet de concentratie die nodig is om het moeilijke vak te leren als je net begint met leren. Concentratie moet je opbouwen, dus als je nou bijvoorbeeld met Frans begint, een vak dat jij heel makkelijk vind, je komt er makkelijk doorheen en als je klaar bent heb je juist zin om lekker door te leren, net zo lang tot je het snapt, ook het moeilijke vak. Dat laatste heb ik vaak, ik ontwikkel dan een soort drive om verder te leren. Heel fijn.


Werk structureel.
Wat mij héél erg helpt is structuur te houden in de tijden wanneer ik leer. Wat wil zeggen dat ik elke dag een bepaalde tijd inplan, dat ik leer. Dit helpt mij ook heel erg om ook echt te gaan leren. Spreek de tijd dat je gaat leren, niet alleen af met jezelf, maar ook met andere. Diegene kunnen je eraan helpen herinneren of het je zelfs bevelen. Zo heb ik met mijn vader, mijn moeder een haar vriend afgesproken dat ik, nadat ik uit school kom, huiswerk ga maken.Stel een doel, of maak een afspraak.
Werken met een doel vind ik erg fijn. Het geeft mij het gevoel dat ik het echt ergens voor doe. (Met school is het natuurlijk zo dat ik leer voor mijn diploma.) Ik heb het over doelen op korte termijn. Spreek met jezelf, en andere af, dat als je 3 tienen achter elkaar haalt, je 3 nieuwe sieraden mag kopen. De doelen kunnen groot of klein zijn: Een stukje van je favoriete taart die jou moeder heeft gemaakt als je je samenvattingen voor Biologie afhebt tot het krijgen van een nieuwe laptop als je op je tweede rapport 3 negens hebt. Ik en mijn moeder hebben de afspraak dat als ik mijn cijfers niet opgehaald heb het tweede rapport, mijn operatie voor mijn stembanden niet door mag gaan. En ik wil die operatie echt doen, dus dat is een behoorlijk iets voor mij, iets waar ik echt voor ga knokken.

Dit waren mijn tips om het leren leuk te maken, hopelijk helpt het een beetje. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik om vier uur Frans ging leren, en het is nu kwart over vier. Oeps, snel beginnen. Hebben jullie nog tips om discipline voor het leren te krijgen?Afbeeldingen: WeHeartIt

You Might Also Like

2 reacties

  1. Ik herken het hoor! Het is alleen niet aan mijn cijfers te zien gelukkig, is heel erg handig, ik weet verder ook niet hoe ik het doe. Dat van het makkelijkste eerst doen omdat je er dan een beetje in komt is wel een goede, want ik zet altijd op de planning om het moeilijkste eerst te doen, maar dat lukt dan nooit. En nu heb ik een goed excuus, haha :) Ik hoop dat je operatie wel door kan gaan! En is Frans nog een beetje gelukt? Ik moet nu nog aan eco, morgen repetitie, blegh. En ik typ deze comment voor de tweede keer omdat WordPress me niet meer herkent ofzo, that kinda fails. ^^ Dan maar via m'n Googleaccount haha heel verhaal hiero.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, leuk om te lezen. :) Frans is verzet dus die heb ik morgen. Voor Duits heb ik vandaag een 9,5 gehaald, dus het gaat de goede kant op, haha. x

      Delete